Ontwerp je eigen leven

Heleen ElfrinkOver Heleen

Ik ben Heleen Elfrink, coach, trainer, kijk systemisch en ben nieuwsgierig naar menselijke ervaringen, interacties en emoties. Ik begeleid mensen op individuele basis, stellen, in groepstrainingen en in (zakelijk) teamverband  die op zichzelf willen reflecteren, die overzicht willen en naar een oplossing toe willen werken die goed is voor de situatie en die goed voelt.

Echt stil leren staan en jezelf en de situatie onderzoeken, dat doen we wat mij betreft te weinig met z’n allen. We zijn vooral bezig mee te hollen met de waan van de dag of de ‘ratrace’ vol te houden en daardoor zien we niet wat er echt gebeurt.

Als je echt stil gaat staan, tot rust komt en op ontdekkingsreis gaat in jezelf, in je relatie met je partner, kind(eren) of in het team, ontdek je dat er nog heel veel te exploreren en te leren valt. Door bewust te kijken naar wat je doet, denkt, zegt of ervaart. Door je belevingswereld en daaraan verwante onderwerpen of thema’s te belichten en je relatie ermee te onderzoeken.

Denk eens aan emoties. Wat weten we eigenlijk over emoties? En weten we wat we er precies mee kunnen? Heb jij controle over jouw emoties of hebben ze controle over jou?
Wat is liefde? Wat is rechtvaardigheid? En wat hebben die twee met elkaar te maken?
Hoe ontstaat een zelfbeeld en wat is precies autonomie?

Allemaal vragen waar we ons niet dagelijks mee bezig houden. Of nog nooit eerder mee bezig hebben gehouden. Heel veel van wat we doen is vanuit automatisme, want dat doen we altijd zo en daarom nu ook, dat is gewoon zo. Dat vinden we heel vanzelfsprekend en daar kunnen we volledig van overtuigd zijn en naar handelen. Totdat we vast lopen, in conflict komen met onszelf en/of met onze omgeving. Dan is het heel waardevol om stil te gaan staan en te onderzoeken wat er precies gebeurt. Dan blijkt er niets vanzelfsprekends aan te zijn en zijn het onze eigen overtuigingen van waaruit we het landschap inrichten en daarin functioneren.

Door stil te staan ontdekken we dat er nog veel meer te beleven, te ervaren, te leren, te exploreren valt. Dan gaat er een hele nieuwe wereld voor ons open waarin we hele nieuwe ervaringen opdoen en ons verwonderen over nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Hoe ben ik hier zo gekomen?
In mijn laatste jaar van de HBO-V liep ik stage in Edinburgh, Schotland. Samen met een vriendin liepen we The West Highland Way, een wandeling van 160 km van Glascow naar de berg Ben Nevis. Een hele mooie, ook zware en avontuurlijke wandeling, waarbij ik heel erg uitkeek naar het stuk in Glencoe. Een gebied met bergen, dalen, weidelandschap, water, een kronkelig paadje hier doorheen en verder niets. Helemaal één met de natuur. Echt prachtig en ik heb er enorm van genoten.

Sinds die tijd ben ik me nog meer bewust geworden van hoe sterk ik van de natuur kan genieten. Ik ging op verre reizen naar Afrika, Thailand & Laos, Brazilië en Japan. Ook daar genoot ik enorm van de mensen, het eten, de cultuur en de natuur. Ik ging in Nederland ook steeds actiever de natuur in en merkte ik dat ik daar tot rust kwam. Alle mensen, interacties, gedoe wat dat soms in mijzelf opleverde kon ik daar meer los laten. Wandelend in het bos of op de hei kon ik dingen meer vanaf een afstandje bekijken, erop reflecteren, rustiger nadenken en ondertussen genieten van de schoonheid van de natuur. Alsof ik even minder last had van Heleen en meer rust vond.

Een paar jaar geleden vertelde iemand mij dat het belangrijk voor mij was om alles wat ik in de natuur ontdekte en ervoer mee te nemen in het contact met andere mensen. De rust van de natuur en alles wat ik daarin vind behouden en meenemen in het dagelijks leven. Een mooie uitdaging voor mij en tegelijkertijd ook het gevoel dit te willen. De rust, overzicht, reflecteren en begrijpen, zaken minder persoonlijk aantrekken of mezelf gek maken, meer sturing geven aan mijn eigen emoties ipv erdoor overspoeld te raken

 Dankzij Corona heb ik inmiddels heel veel mooie parels in eigen land ontdekt en de afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan begrijpen van mezelf, van menselijke interacties en hoe we allemaal zelf de schepper zijn van onze eigen werkelijkheid. Daar ontdek ik zelf dingen in, verander ik dat waar dat mogelijk en wenselijk is en begeleid ik andere mensen die dat ook willen voor zichzelf.

Een andere bron van inspiratie is mijn eigen dochter van 8 jaar oud. Ze is op meerdere vlakken een soort leermeester voor mij. In wat ik haar zie doen qua gedrag en mijn reacties daarop, mijn eigen onmachtsgevoelens ten opzichte van haar en haar gedrag, maar ook de vrijheid, blijheid, onbezorgdheid, nieuwsgierigheid, verwondering en op sommige vlakken het gemak en vertrouwen dat ze uitstraalt.  

In mijn werk heb ik regelmatig met groepen gewerkt en ik merk hoe krachtig en mooi dat kan zijn. Om van en met elkaar te leren. Samen iets doen ligt meer in mijn aard, ondanks dat ik mij graag ook alleen terugtrek in de natuur, dan alles alleen op willen lossen. 
In die groepstrainingen kijk je samen naar onderwerpen, leer je van elkaars verhalen en ervaringen en is het centrale thema daar de leidraad in. Zodra het vanwege Corona weer kan en mag zou ik graag weer groepstrainingen willen starten. In een weekend, waarin je even afstand neemt van je dagelijkse leven, op een mooie locatie in de natuur ;-), stil staan bij jezelf, je leven en ontdekken wat jij zou willen en kunnen veranderen.

Het is een ontdekkingsreis naar nieuwe ideeën, betekenissen, emoties, ervaringen, mogelijkheden.
Een reis waardoor, inmiddels blijkt, je een krachtiger mens wordt, met meer tevredenheid, blijheid en geluk in het leven staat.

Nog 5 korte feiten over mij:
Mensen zeggen vaak over mij dat ik ze erg goed aanvoel en er precies uitpik waar het over gaat, wat de kern van iemands vraag is.
Mijn inspiratie vind ik in bijzonder mooie gesprekken met Joost, de goed bevriende psycholoog, gesprekken met vrienden, wandelen door de natuur en lekker spelen met mijn dochter.
Ik heb een dochter van 8 jaar oud.
Ik investeer zelf heel bewust in mijn eigen persoonlijk ontwikkeling en Joost helpt mij mijn eigen blinde vlekken te ontdekken op een hele liefdevolle en soms confronterende manier, stimuleert mij om nieuwe uitdagingen aan te gaan en helpt te relativeren als dat nodig is.

Deze (bevriende) therapeut wil ik voor anderen ook zijn.

Wil je meer weten?
Bel mij op 06-49211815 of stuur een bericht via het contactformulier of naar heleenelfrink@gmail.com.

 

Over Heleen: “Een echte professional met een hartelijke warme persoonlijkheid.
Je voelt je gelijk op je gemak. Ze geeft je alle ruimte om je gevoelens te uiten.
Haar begeleiding is effectief”. (zelfstandig ontwerper)

De begeleiding heeft mij rust en inzicht gegeven. Inzicht vooral op het vlak van hulp (durven) vragen. Ik zou de begeleiding aan anderen aanbevelen.

Jouw methodiek laat je eenvoudig ervaren waar je vervalt in vastgeroeste patronen.”

Lars Ros, eigenaar Cloud Imago (Cloud Computing, social media)

“Ontzettend bedankt voor je hulp. Je hebt mij echt geholpen om het een en andere duidelijk te krijgen en weer vooruit te kunnen.”
Arts.

css.php